Barn, ungdomar och unga vuxna

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Barn/Ungdomsbibl

Matilda Böwes

Telefon: 0247-802 52

E-postadress:

Besöksadress: Kyrkallén 3 , 79331 Leksand

Ungdomsbibliotekarie

Linda Allard Forsman

Telefon: 0247-803 91, 070-344 59 08

E-postadress:

Adam Martell med barn besöker barnavdelningen på Leksands bibliotek.
Barnhörnan på Leksands bibliotek.

I bibliotekets barnavdelning finns fina böcker, en läshörna, mjuka kuddar att softa i och ett kombinerat pyssel- och matsäcksbord. Kaklet, ungavdelningen, finns för dig som är ungdom och ung vuxen. Vi har också olika aktiviteter riktade till barn och unga.

Allas barnbarn är ett läsfrämjandeprojekt i samarbete mellan biblioteket, ABF och Skådebanan. I Leksand finns 9 bokläsare som läser böcker i förskolorna.

Bokläsarna finns i Leksand, Insjön och Djura.

Generationsmöte som lockar till läsning och berättande

Syftet är att öka lusten till läsning och berättande hos barnen och att skapa möten mellan generationer. Högläsningen stimulerar barns språkliga utveckling och påverkar barns intresse för böcker redan innan de själva kan läsa.

Syftet är också att öka kunskapen bland äldre om hur viktiga de är för barns läsutveckling, och samtidigt öka äldres eget läsande och berättande.

Vill du bli bokläsare?

Fler bokläsare behövs - om du är intresserad av att bli läsfarmor eller läsmorfar - kontakta Matilda Böwes.

För att bli bokläsare måste du vara beredd på att ta ett utdrag ur belastningsregistret för arbete i förskola/skola. Tystnadsplikt gäller för dina besök i förskolan.

Elva personer poserar på en trappa

Bokfika kör nu igång igen som Bokfika på Kaklet!
För dig som är från 13 år och gillar att läsa. 
Vi fikar och ger varandra boktips, så ta gärna med dig en bok eller fler!

Hög med böcker på bord, människor i bakgrunden

Onsdagar kl. 16.00-17.00 med vår ungdomsbibliotekarie Linda Allard Forsman.

Kommande datum:
22 februari
8 mars
22 mars
5 april
19 april
3 maj
17 maj

Vi hänger i Kaklet - välkommen!
Följ Kaklet på Instagram @kaklet_ungvux

 

KAKLET är bibliotekets avdelning och verksamhet för ungdomar och unga vuxna 

Här hittar du skönlitteratur, serier och faktaböcker i våra olika uppdelningar;  Fantastik, Skräck, Lättläst, Grafiska romaner, Skönlitteratur, böcker på Engelska, Serier, Manga, Dikt- och novellsamlingar och Faktaböcker. Vid Kaklet finns också Fantastik, SF och Skräck för vuxna.

Här finns sköna sittplatser att sjunka ner i, uttag för att ladda telefonen och sällskapsspel (även för utlån).

För att hålla koll på programverksamhet för unga följ oss på instagram kaklet_ungvux eller se bibliotekets evenemangskalender.Ungvux hörnan Kaklet på biblioteket i Leksand.

Alla barn och unga behöver böcker och har rätt att uppleva läsglädje. Men alla böcker passar inte alla. I Äppelhyllan finns böcker för och om barn och unga med funktionsnedsättningar.

I bibliotekets Äppelhylla finns:

 • faktaböcker om barn och unga med olika funktionsnedsättningar, böcker både för barn och vuxna
 • böcker på teckenspråk och böcker med tecken som stöd till tal och TAKK
 • språkträningsböcker
 • taktila böcker och böcker med punktskrift
 • flanosagor
 • Big books

Legimus - talböcker för egen nedladdning direkt till din mobil, dator eller surfplatta, ta kontakt med biblioteket.

Välkommen till biblioteket tillsammans med ditt barn! I vår barn- och ungdomsavdelning finns många fina böcker, mjuka kuddar och soffor att sjunka ner i, ett seriehörn och ett pyssel- och matsäcksbord.

Föräldragrupper

Vi bjuder in föräldragrupper till biblioteket när barnen är 8 månader. Då visar vi vad biblioteken har att erbjuda barn och familjer och hur viktigt och roligt det är att läsa för barn.

Språkslingan

Språkslingan Dalarna är en satsning på små barns språk där barnet och bilderboken är i centrum. I Språkslingan samarbetar bibliotek, barnhälsovård, förskola, logopedi och andra som möter det lilla barnet och dess vuxna i sitt arbete. Länsbibliotek Dalarna driver satsningen och Leksand är en av tre pilotkommuner. Vi ser läsningen med barnen som ett sätt att ge alla barn i Dalarna en bra start i livet. 

Språkslingans logga, djur som läser för små djur

Länk till mer information om Språkslingan
Länk till Språkslingan folder (svenska)
Illustration: Cecilia Heikkilä

Bibliotekets gåvoböcker

Vid två tillfällen skänker biblioteket en bok i gåva till barn i Leksands kommun.
Syftet är att uppmuntra föräldrar att läsa med sina barn. Att läsa tillsammans gynnar barnets språkutveckling och ger samtidigt en stund av närhet och mys. 

Den första gåvoboken delas ut vid 3-5 månaders ålder. Barnhälsovården lämnar ut ett presentkort och så får familjen komma till något av biblioteken för att hämta sitt barns bok.

Den andra gåvoboken ges till 2-åringar. Då skickas ett presentkort hem med posten till barnet som får hämta sin bok på något av biblioteken.
För båda gåvoböckerna gäller att det finns flera titlar finns att välja mellan.
Till 2-åringarna finns bland annat dessa böcker:

 • De små barnens bok – på svenska, engelska och arabiska
 • Godnatt alla djur
 • Alla tre klär på sig
 • Alla får åka med
 • När vi sover
 • Bus & Frö på varsin ö

mjukisorm ligger runt fem böcker på golv

Välkommen att hämta gåvoboken tillsammans med ditt barn på Leksands eller Insjöns bibliotek!

Föräldrahylla

På Leksands bibliotek finns en föräldrahylla. Här hittar du böcker om graviditet och förlossning, om barns och ungdomars utveckling och om vård av barn och barnsjukdomar. Det finns också böcker om barnmat och om att handarbeta, pyssla och inreda för barn. 

Tvillingböcker

Tvillingböcker innebär att du lånar samma bok på två olika språk. Böckerna används oftast för språkträning. Den svenska boken läses kanske i förskolan och den på hemspråket i barnets hem. Tvillingböckerna finns i språkhyllan på barnavdelningen.

Tvillingböcker finns på de här språken:
Amhariska, arabiska, bosniska/kroatiska/serbiska, dari, engelska, finska, holländska, italienska, japanska, kurdiska, lettiska, litauiska, persiska, polska, ryska, samiska, somaliska, spanska, thai, tigrinska, turkiska och tyska.

Boktips - bilderböcker i olika ämnen

Listor med tips på böcker i olika ämnen som ofta efterfrågas. Framför allt bilderböcker, men också faktaböcker och lite kapitelböcker. Böckerna finns att låna på biblioteken.

De här ämnena finns:
Alla barns rätt, Döden, Flykt & integration, Genus, HBTQ, Känslor, Matematik, Miljö, Rim & ramsor, Självkänsla & respekt för andra, Syskon - att få och att vara, Textlösa böcker, Upprepningssagor, Vänskap och Yrken.

Länk till Bilderböcker i ämnen

Barnteater 

Vid några tillfällen under året bjuder vi in till barnteater eller andra evenemang. Läs mer under Det händer på Leksands bibliotek.

Förskolor och bokombud

Vi välkomnar barngrupper till biblioteken. På Leksands bibliotek finns möjlighet till självutlåning mellan 08.00-10.00. Det går bra att boka tid med barnbibliotekarien i förväg. Böcker till temaarbeten och liknande kan plockas ihop på beställning. Bokombud finns på alla förskolor i kommunen, både kommunala och fristående. Träffar för bokombud hålls fyra gånger per år på Leksands bibliotek.

Länk till Bokombudets uppdrag

Bokombudsmöte

Boklådor för förskolan

Leksands bibliotek har 24 boklådor med böcker för utlån till förskolor. Böckerna i lådorna kan användas i förskolan eller lånas hem av barn och föräldrar. Syftet är att göra litteraturen mer tillgänglig för barnen. Lådorna bokas i lånedisken eller hos barnbibliotekarien och hämtas på något av biblioteken eller skickas med internposten.

Länk till Lista över Boklådor

Boktips - böcker i olika ämnen för yngre barn 

Listor med tips på böcker i olika ämnen som ofta efterfrågas av förskolorna. Framför allt bilderböcker, men också faktaböcker och lite kapitelböcker. Böckerna finns att låna på biblioteken. Följande teman finns: Alla barns rätt, Döden, Flykt & integration, Genus, HBTQ, Känslor, Matematik, Miljö, Rim & ramsor, Självkänsla & respekt för andra, Syskon - att få och att vara, Textlösa böcker, Upprepningssagor, Vänskap och Yrken.

Länk till Bilderböcker i ämnen

Vårsalong

På våren vartannat år har Leksands för- och grundskolor en gemensam Vårsalong i Leksands kulturhus museum. Nästa Vårsalong blir våren 2024.

Tvillingböcker - språkhyllan

Tvillingböcker innebär att du lånar samma bok på två språk. Böckerna används oftast för språkträning. Den svenska boken läses till exempel i förskolan och den på hemspråket i barnets hem. Tvillingböckerna finns i språkhyllan på barnavdelningen.

Tvillingböcker finns på de här språken:
Amhariska, arabiska, bosniska/kroatiska/serbiska, dari, engelska, finska, holländska, italienska, japanska, kurdiska, lettiska, litauiska, persiska, polska, ryska, samiska, somaliska, spanska, thai, tigrinska, turkiska och tyska. 

I bibliotekets barnavdelning hittar du böcker på de här språken:
Engelska, danska, norska, tyska, jiddisch, holländska, rumänska, italienska, franska, spanska, portugisiska, ryska, ukrainska, polska, serbiska/bosniska/kroatiska, litauiska, lettiska, grekiska, romani, persiska, kurdiska, pashto, dari, syriska, arabiska, tigrinska, amhariska, somaliska, finska, samiska, meänkieli, turkiska, kinesiska, thai, vietnamesiska, japanska.

Minibio

Förskolor kan boka filmvisning på biblioteket. 20 filmer finns att välja mellan.

Länk till Inbjudan minibio

Språkslingan

Språkslingan Dalarna är en satsning på små barns språk där barnet och bilderboken är i centrum. I Språkslingan samarbetar bibliotek, barnhälsovård, förskola, logopedi och andra som möter det lilla barnet och dess vuxna i sitt arbete. Länsbibliotek Dalarna driver satsningen och Leksand är en av tre pilotkommuner. Vi ser läsningen med barnen som ett sätt att ge alla barn i Dalarna en bra start i livet.