Sök och reservera eller låna om böcker i vår bibliotekskatalog eller använd vår e-bokskatalog för att låna e-böcker och ljudböcker. Du kan också låna en dator i vårt IT-torg eller använda vårt trådlösa internet om du har egen dator.
För att låna på biblioteket behöver du ett lånekort. Lånekortet får du gratis mot uppvisande av legitimation. Detta gäller sedan vid alla bibliotek i Leksands kommun.
Lånekortet är en personlig värdehandling. Det innebär att du är ansvarig för böcker och annat material som lånas på kortet.
Alla barn som börjar i förskoleklass i Leksands kommunala grundskolor får ett lånekort på sitt skolbibliotek.
Anmäl så fort som möjligt om du ändrar namn, adress eller telefon. Det är också viktigt att meddela biblioteket om du tappat eller blivit bestulen på ditt lånekort.
Lånetid
Lånetiden för böcker är 28 dagar. Tidskrifter har 14 dagars lånetid och DVD 28 dagar. Lånen av DVD måste återlämnas i disken innan biblioteket stänger senast samma dag som lånetiden går ut.
Omlån
Det går att låna om böcker och annan media som inte är reserverade. Omlån görs via Bibliotekskatalogen och gäller från den dagen det görs. Gör du ett omlån efter en vecka förlängs lånetiden med en vecka. Lånetiden läggs alltså inte till på redan existerande tid. Max 5 omlån per titel. För omlån av fjärrlån gäller det ägande bibliotekets låneregler.
Återlämning
Böcker och andra medier kan återlämnas i självserviceautomaten eller i lånedisken. Då biblioteket är stängt kan återlämning ske i bokinkastet på vänster sida om entrédörren.
Beställning av böcker
Reservation: Utlånade böcker och annat material kan reserveras. Reservationer kan göras via telefon eller Bibliotekskatalogen. Du får meddelande med post, sms eller e-post när boken kommit in. Boken ska hämtas inom 7 dagar.
Du kan också via Bibliotekskatalogen reservera böcker och annat material som inte är utlånat. Personalen lägger undan det du beställt och du kan hämta inom 7 dagar.
Fjärrlån: Böcker som inte finns på Leksands bibliotek kan oftast beställas hem från ett annat bibliotek.
Försenade böcker
Är dina lån försenade? Här kan du läsa om vad som gäller då. Vid frågor - tveka inte att kontakta oss!
Påminnelse
3 dagar innan lånetiden går ut skickas en påminnelse via mejl, sms eller post.
Räkning
14 dagar efter andra påminnelsen skickas en räkning ut om böckerna inte återlämnats. Om låntagare inte lämnar tillbaka böckerna skickas en räkning på förkommet material. Låntagaren spärras från lån tills lånen lämnats tillbaka och skulden betalats.
Förkommet material
För lån som tappats bort eller förstörts tar biblioteket ut en avgift enligt följande prislista*:
Material |
Avgift |
Vuxenböcker | 250 kronor* |
Barnböcker | 125 kronor |
Tidskrifter | 50 kronor |
DVD, ljudböcker | Inköpspris |
Fjärrlån | Det utlånande bibliotekets avgifter gäller |
*Med reservation för eventuella ändringar.
*Bok som kostar mer än 250 kr ersätts med anskaffningspriset.
Låna om och reservera böcker i vår bibliotekskatalog
Bibliotekskatalogen
För att använda vår bibliotekskatalog på webben behöver du ditt lånekort eller ett användarnamn samt en pinkod för att logga in. Har du ingen pinkod eller vill ha ett användarnamn behöver du visa legitimation i lånedisken för att vi ska kunna hjälpa dig.
I bibliotekskatalogen kan du se om boken finns inne och du kan reservera böcker om du har fått en pinkod. Omlån görs också via bibliotekskatalogen och gäller från den dagen det görs. Gör du ett omlån efter en vecka förlängs lånetiden med en vecka. Lånetiden läggs alltså inte till på redan existerande tid.
När du har loggat in kan du:
- se vilka böcker du har lånat
- göra omlån på dina böcker (max två gånger per titel)
- reservera böcker och annat material
- se om dina reserverade böcker finns att hämta
- avbeställa reserverat material
- ändra din PIN-kod
- se vilka uppgifter biblioteket har om dig
- uppdatera dina uppgifter
På biblioteket finns både dagstidningar och tidskrifter som du kan läsa på biblioteket, låna hem eller ladda ner digitalt.
Läs tidningar på biblioteket
Dagstidningarna är du välkommen att läsa i bibliotekets tidningshörna alldeles i entrén till kulturhuset. Tidskrifterna hittar du i tidskriftshörnan inne i biblioteket och dessa kan du låna hem. Det senaste numret är du välkommen att läsa i biblioteket.
Lättlästa nyheter
Lättlästa nyheter hittar du i tidningen 8 sidor på biblioteket. Tidningen finns bland dagstidningarna i entrén på biblioteket. Du hittar också tidningen 8 sidor på internet.
PressReader
Nu kan du även läsa tidningar digitalt via appen PressReader. I PressReader hittar du fler än 4000 olika dagstidningar och tidskrifter från 100 länder på över 60 språk. Sök efter land, språk och tidningens namn. Tidningarna finns att läsa i 60 dagar.
Appen PressReader
Du kan ladda ner tidningar via appen PressReader när du har anslutit din smarttelefon eller surfplatta till bibliotekets trådlösa nätverk Leksand-Guest. Därefter kan du under 72 timmar använda PressReader helt fritt, varifrån du vill. När du förbrukat de 72 timmarna så kan du komma tillbaka till biblioteket och fylla på med ytterligare 72 timmar.
Gör så här
- Koppla upp dig på bibliotekets nätverk och klicka på Select Publication.
- Leta upp din tidning under Countries, Languages eller Categories
- Välj Download
PressReader i Playbutik
PressReader i Appstore
Pressreader web på biblioteket
PressReader web ger dig tillgång till PressReader från datorer som är uppkopplade till bibliotekets nätverk. Du kan tyvärr inte logga in hemifrån.
Appen PressReader för windows
Webbtidningar
Du hittar även länkar till många svenska webbtidningar på Kungliga bibliotekets webbplats.
IT-torget har fyra datorer som du kan låna för att surfa på internet eller skriva ut dokument. För att logga in behöver du en mobiltelefon som kan ta emot sms. Det kostar inget att låna dator.
Du kan själv kopiera och skriva ut även när lånedisken är obemannad och du betalar direkt i skrivaren med kort eller swish.
Avgifter för att skriva ut:
- A4 svart/vitt 2 kronor
- A4 färg 15 kronor
- A3 svart/vitt 3 kronor
- A3 färg 25 kronor
Det finns ett brett utbud av böcker och media som är anpassade till olika sätt att läsa.
Böcker med stor stil
Storstilsböcker är vanliga böcker fast med större text. De passar för dig som ser sämre än tidigare, men som inte vill börja lyssna på tal- eller CD-böcker.
Talböcker
Legimus talböcker
En talbok är en inläst bok för dig som har en läsnedsättning. Talböcker finns för egen nedladdning eller att låna på biblioteket.
Att låna talböcker
Alla som har en läsnedsättning har rätt att låna talböcker. Läsnedsättningen kan finnas under lång eller kort tid. Man behöver inte visa intyg på att man har en läsnedsättning.
De talböcker du lånar på biblioteket kallas DAISY. Vi laddar ner böcker på skiva, gärna på önskemål. Vi har Daisyspelare för utlån.
Vad är en daisy-talbok?
Daisy-talböcker är inlästa böcker för alla som har svårt att läsa tryckt text. De produceras genom ett undantag i upphovsrättslagen och kan bara lånas på bibliotek. De ska inte förväxlas med ljudböcker som alla får låna och som kan köpas.
En film om talböcker på youtube
Ladda ner daisy-talböcker hemifrån
Du kan också ladda ner talböcker direkt från Myndigheten för tillgängliga medier, MTM. Genom ditt eget nedladdningskonto så kan du ladda ner daisy-talböckerna direkt till din dator eller till din mp3-spelare, surfplatta eller mobiltelefon.
Instruktionsfilm om Legimus på youtube
Hur lyssnar jag på en daisy-talbok?
För att läsa daisy-talböcker behöver du en särskild daisy-spelare eller ett läsprogram till dator eller appen Legimus till smartphone/surfplatta.
Legimus för iPhone
Legimus för Android
Mp3-spelare för cd-skivor fungerar ofta, men inte alltid. Det är viktigt att spelaren har en minnesfunktion.
I vissa daisy-talböcker kan du lyssna på boken och läsa texten samtidigt. Detta kallas för "daisy text och ljud".
På Leksands bibliotek kan du låna en daisy-spelare under en tid för att prova hur det är att läsa daisy-talböcker. Kontakta Cathrine Tillas på Leksands bibliotek för att få reda på mer.
Talboken kommer
En ny tjänst från MTM där kommunbibliotek förmedlar talböcker via internet till sina IT-ovana låntagare.
Tjänsten innebär att biblioteket lägger talböcker i låntagarens digitala bokhylla och att låntagaren därefter får böckerna direkt till sin spelare. En förutsättning för att kunna använda TBK-tjänsten är att låntagaren prenumererar på en dagstidning som taltidning. Det innebär att låntagaren har tillgång till en taltidningsspelare med uppkoppling till internet. Genom TBK kan låntagaren nu läsa både böcker och tidningar i samma spelare.
För att kunna använda Legimus bokar du ett möte med oss på biblioteket. Bibliotekets personal hjälper dig att skapa ett konto på Legimus. Då kan du själv ladda ner böcker. Vi visar hur du gör och kommer igång.
Om du är under 18 år behöver din målsman skriva på ett kontrakt. Eller så är målsman med vid introduktionen.
Lättlästa böcker
Lättlästa böcker kan vara alltifrån återberättade klassiker till nyskrivna romaner. De är indelade i olika nivåer men alla har ett tydligt innehåll med ett konkret och vardagligt språk och med mycket luft kring text och bild. De passar för dig som har svårt med läsningen av olika skäl eller för dig som lär dig svenska.
Äppelhylla
I Äppelhyllan hittar du böcker för barn och ungdomar med olika funktionsnedsättningar.
Teckenspråksböcker
Teckenspråket har ingen skriven form. Därför är böcker på teckenspråk inspelade på DVD. Vi har några titlar.
Lättläst nyhetstidning
8 SIDOR är en nyhetstidning med enkelt språk
Tips
Vill du lära dig Internet? Skaffa en e-postadress eller Facebook? Du kan få upp till en timmes handledning med hjälp att komma igång.
Boka en bibliotekarie för att få hjälp med frågor om datorer, allt från e-post till Facebook med mera på Leksands bibliotek, tid bestäms vid bokningen. Du kan boka upp till 60 minuter. Ta gärna med egen dator, surfplatta eller smartphone.
Om du är intresserad av att Boka en bibliotekarie hör av dig till Ann-Sofie Kristensen.
Om du på grund av ålder eller funktionshinder inte kan komma till biblioteket så kan biblioteket komma till dig. Vi kör hem böcker till dig en gång i månaden. Tjänsten är kostnadsfri. Välkommen!
Om du är intresserad av Boken kommer hör av dig till Cathrine Tillas.
Låna en energimätare under två veckor. Montera den mellan vägguttaget och till exempel TV, lampa eller kyl/frys för att få reda på hur mycket energi den använder.
Mät också apparater då de inte används men är anslutna till elnätet- i standby-läge. Även då kan energianvändningen vara oväntat stor- till ingen nytta.
Utrustning som kyl och frys har en varierande energianvändning. Mät därför under ett eller ett par dygn för att få en genomsnittlig energianvändning på dessa.
Genom att mäta kan du räkna ut hur mycket driften kostar. Kanske kan det löna sig att byta mot en ny energieffektivare apparat eller ljuskälla.
Låna en väska med en energimätare
Energi- och klimatrådgivningen på kommunen äger mätarna, men de lånas ut via biblioteket för att nå ut till flest människor. Fråga efter mätaren i bibliotekets lånedisk.
Energimätaren är av god kvalitet, lätt att använda, mäter effekter från 0,5 W och uppåt och kommer i en väska. I väskan finns, förutom mätaren, energisparbroschyrer, en användarmanual samt en lista på vad som är hög respektive låg energianvändning för olika apparater.
Ta gärna broschyrerna om energisparande - behåll dem och använd dem! När du är klar med energimätaren lämnar du tillbaka väskan med energimätaren och manualen till biblioteket. Att mäta är att veta!
Energi- och klimatrådgivning
Ring om du har frågor till Niklas Andersson 0247-803 29