Sök och låna

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Leksands bibliotek

Leksands bibliotek

Telefon: 0247-802 50

Fax: 0247-129 40

E-postadress:

Besöksadress: Kyrkallén 3

Postadress: Kyrkallén 3

Ett hjärtformat bokmärke

Beställ fjärrlån från andra bibliotek

Ytterligare information

Vem är du och hur får vi kontakt med dig?

Dina personuppgifter - det här har du rätt att göra

Enligt dataskyddsförordningen (även kallad GDPR – General Data Protection Regulation) har du rätt

 • att få tillgång till de personuppgifter om dig som vi har sparat
 • att få veta hur vi behandlar dina personuppgifter
 • att radera, rätta eller begränsa vår behandling av dina personuppgifter
 • att klaga på vår behandling av personuppgifter till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) som tidigare hette Datainspektionen
 • eller begära att behandlingen av dina personuppgifter upphör genom att kontakta kommunens dataskyddsombud (kommun@leksand.se).

Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter.

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Inköpsförslag till biblioteket

Vem är du och hur får vi kontakt med dig?

Köper vi inte in boken kan du välja nedan om du vill att vi ska göra ett fjärrlån istället.

Dina personuppgifter - det här har du rätt att göra

Enligt dataskyddsförordningen (även kallad GDPR – General Data Protection Regulation) har du rätt

 • att få tillgång till de personuppgifter om dig som vi har sparat
 • att få veta hur vi behandlar dina personuppgifter
 • att radera, rätta eller begränsa vår behandling av dina personuppgifter
 • att klaga på vår behandling av personuppgifter till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) som tidigare hette Datainspektionen
 • eller begära att behandlingen av dina personuppgifter upphör genom att kontakta kommunens dataskyddsombud (kommun@leksand.se).

Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter.

Ett fel inträffade när CAPTCHA-bilden skulle hämtas

Sök och reservera eller låna om böcker i vår bibliotekskatalog eller använd vår e-bokskatalog för att låna e-böcker och ljudböcker. Du kan också låna en dator i vårt IT-torg eller använda vårt trådlösa internet om du har egen dator.

För att låna på biblioteket behöver du ett lånekort. Lånekortet får du gratis mot uppvisande av legitimation. Detta gäller sedan vid alla bibliotek i Leksands kommun.

Lånekortet är en personlig värdehandling. Det innebär att du är ansvarig för böcker och annat material som lånas på kortet.

Alla barn som börjar i förskoleklass i Leksands kommunala grundskolor får ett lånekort på sitt skolbibliotek.

Anmäl så fort som möjligt om du ändrar namn, adress eller telefon. Det är också viktigt att meddela biblioteket om du tappat eller blivit bestulen på ditt lånekort.

Lånetid

Lånetiden för böcker är 28 dagar. Tidskrifter har 14 dagars lånetid och DVD 28 dagar. Lånen av DVD måste återlämnas i disken innan biblioteket stänger senast samma dag som lånetiden går ut. 

Omlån

Det går att låna om böcker och annan media som inte är reserverade. Omlån görs via Bibliotekskatalogen och gäller från den dagen det görs. Gör du ett omlån efter en vecka förlängs lånetiden med en vecka. Lånetiden läggs alltså inte till på redan existerande tid. Max 5 omlån per titel. För omlån av fjärrlån gäller det ägande bibliotekets låneregler. 

Återlämning

Böcker och andra medier kan återlämnas i självserviceautomaten eller i lånedisken. Då biblioteket är stängt kan återlämning ske i bokinkastet på vänster sida om entrédörren.

Beställning av böcker

Reservation: Utlånade böcker och annat material kan reserveras. Reservationer kan göras via telefon eller Bibliotekskatalogen. Du får meddelande med post, sms eller e-post när boken kommit in. Boken ska hämtas inom 7 dagar.

Du kan också via Bibliotekskatalogen reservera böcker och annat material som inte är utlånat. Personalen lägger undan det du beställt och du kan hämta inom 7 dagar. 

Fjärrlån: Böcker som inte finns på Leksands bibliotek kan oftast beställas hem från ett annat bibliotek. 

Försenade böcker

Är dina lån försenade? Här kan du läsa om vad som gäller då. Vid frågor - tveka inte att kontakta oss!

Påminnelse

3 dagar innan lånetiden går ut skickas en påminnelse via mejl, sms eller post. 

Räkning

14 dagar efter andra påminnelsen skickas en räkning ut om böckerna inte återlämnats.  Om låntagare inte lämnar tillbaka böckerna skickas en räkning på förkommet material. Låntagaren spärras från lån tills lånen lämnats tillbaka och skulden betalats.

Förkommet material

För lån som tappats bort eller förstörts tar biblioteket ut en avgift enligt följande prislista*:

Material

Avgift

Vuxenböcker 250 kronor*
Barnböcker 125 kronor
Tidskrifter 50 kronor
DVD, ljudböcker Inköpspris
Fjärrlån Det utlånande bibliotekets avgifter gäller

*Med reservation för eventuella ändringar.
*Bok som kostar mer än 250 kr ersätts med anskaffningspriset.

Låna om och reservera böcker i vår bibliotekskatalog

Bibliotekskatalogen

För att använda vår bibliotekskatalog på webben behöver du ditt lånekort eller ett användarnamn samt en pinkod för att logga in. Har du ingen pinkod eller vill ha ett användarnamn behöver du visa legitimation i lånedisken för att vi ska kunna hjälpa dig.

I bibliotekskatalogen kan du se om boken finns inne och du kan reservera böcker om du har fått en pinkod. Omlån görs också via bibliotekskatalogen och gäller från den dagen det görs. Gör du ett omlån efter en vecka förlängs lånetiden med en vecka. Lånetiden läggs alltså inte till på redan existerande tid.

När du har loggat in kan du:

 • se vilka böcker du har lånat
 • göra omlån på dina böcker (max två gånger per titel)
 • reservera böcker och annat material
 • se om dina reserverade böcker finns att hämta
 • avbeställa reserverat material
 • ändra din PIN-kod
 • se vilka uppgifter biblioteket har om dig
 • uppdatera dina uppgifter

Ditt bibliotekskort ger dig tillgång till bibliotekets e-böcker och ljudböcker. De är tillgängliga dygnet runt. Du får låna 1 e-bok/ljudbok per vecka.

En e-bok är en digital bok. Den går att läsa i en dator, i en smartphone och på en surfplatta eller en läsplatta. E-böckerna hittar du i e-bokskatalogen. För att läsa en e-bok behöver du ett bibliotekskort från ett av biblioteken i Leksands kommun och en pinkod.

Hur lånar jag en e-bok?

 1. Först och främst behöver du ett lånekortsnummer biblioteket, och en PIN-kod. Om du inte har PIN-kod, kontakta Leksands bibliotek på 0247-802 50
 2. Gå till vår e-bokskatalog. Logga in med ditt lånekortsnummer genom att klicka på "Logga in" uppe till höger och därefter fylla i ditt lånekortsnummer och PIN-kod.
 3. Sök upp den bok du vill låna, antingen via sökfunktionen eller via kategorilistningen under rubriken "E-böcker".
 4. Klicka på "Låna". Boken läggs nu till i listan över dina lånade böcker.
 5. Klicka på "Läs" för att öppna boken direkt i din webbläsare, eller på "Ladda ner" för att ladda ner boken direkt till den apparat du använder. För att kunna ladda ner boken måste du först installera och auktorisera en programvara som kan läsa e-böcker.

Vi rekommenderar:

 • PC/Mac: Adobe Digital Editions
 • iPad/iPhone: Bluefire Reader
 • Android: Aldiko

Vi rekommenderar starkt att du auktoriserar ditt läsprogram med ett Adobe-ID innan du laddar ner boken.

Strömmande ljudböcker på mobila enheter

En strömmande ljudbok är en ljudbok som spelas upp via internet. Du måste vara ansluten till internet när du lyssnar på boken. I Axiell Medias app Biblio går dock det bra att ladda ner ljudböcker till appen under utlåningstiden för att lyssna offline.

Ljudboksspelare

Det finns olika ljudboksspelare, beroende på vilken slags apparat du lyssnar på. För lyssning på datorer används en spelare i Flashformat, som öppnas i ett nytt fönster när du klickar på "Lyssna". För lyssning på både iPad/iPhone och Android behöver du först installera ljudboksappen Biblio, som du hittar i App Store och Google Play.

På biblioteket finns både dagstidningar och tidskrifter som du kan läsa på biblioteket, låna hem eller ladda ner digitalt.

Läs tidningar på biblioteket

Dagstidningarna är du välkommen att läsa i bibliotekets tidningshörna alldeles i entrén till kulturhuset. Tidskrifterna hittar du i tidskriftshörnan inne i biblioteket och dessa kan du låna hem. Det senaste numret är du välkommen att läsa i biblioteket.

Lättlästa nyheter

Lättlästa nyheter hittar du i tidningen 8 sidor på biblioteket. Tidningen finns bland dagstidningarna i entrén på biblioteket. Du hittar också tidningen 8 sidor på internet. 

PressReader

Nu kan du även läsa tidningar digitalt via appen PressReader.  I PressReader hittar du fler än 4000 olika dagstidningar och tidskrifter från 100 länder på över 60 språk. Sök efter land, språk och tidningens namn. Tidningarna finns att läsa i 60 dagar.

Appen PressReader

Du kan ladda ner tidningar via appen PressReader när du har anslutit din smarttelefon eller surfplatta till bibliotekets trådlösa nätverk Leksand-Guest. Därefter kan du under 72 timmar använda PressReader helt fritt, varifrån du vill. När du förbrukat de 72 timmarna så kan du komma tillbaka till biblioteket och fylla på med ytterligare 72 timmar.

Gör så här

 1. Koppla upp dig på bibliotekets nätverk och klicka på Select Publication.
 2. Leta upp din tidning under Countries, Languages eller Categories
 3. Välj Download

PressReader i Playbutik
PressReader i Appstore

Pressreader web på biblioteket

PressReader web ger dig tillgång till PressReader från datorer som är uppkopplade till bibliotekets nätverk. Du kan tyvärr inte logga in hemifrån.
Appen PressReader för windows

Webbtidningar

Du hittar även länkar till många svenska webbtidningar på Kungliga bibliotekets webbplats.

IT-torget har fem datorer som du kan låna för att surfa på internet eller skriva ut dokument. För att logga in behöver du antingen en mobiltelefon som kan ta emot sms eller ett lånekort med pinkod. Det kostar inget att låna dator.

Du kan själv kopiera och skriva ut även när lånedisken är obemannad och du betalar direkt i skrivaren med kort eller swish.

Avgifter för att skriva ut:

 • A4 svart/vitt 2 kronor
 • A4 färg 15 kronor
 • A3 svart/vitt 3 kronor
 • A3 färg 25 kronor

 

Det finns ett brett utbud av böcker och media som är anpassade till olika sätt att läsa.

Böcker med stor stil

Storstilsböcker är vanliga böcker fast med större text. De passar för dig som ser sämre än tidigare, men som inte vill börja lyssna på tal- eller CD-böcker. 

Talböcker

Legimus talböcker

En talbok är en inläst bok för dig som har en läsnedsättning. Talböcker finns för egen nedladdning eller att låna på biblioteket. 

Att låna talböcker

Alla som har en läsnedsättning har rätt att låna talböcker. Läsnedsättningen kan finnas under lång eller kort tid. Man behöver inte visa intyg på att man har en läsnedsättning.

De talböcker du lånar på biblioteket kallas DAISY. Vi laddar ner böcker på skiva, gärna på önskemål. Vi har Daisyspelare för utlån. 

Vad är en daisy-talbok?

Daisy-talböcker är inlästa böcker för alla som har svårt att läsa tryckt text. De produceras genom ett undantag i upphovsrättslagen och kan bara lånas på bibliotek. De ska inte förväxlas med ljudböcker som alla får låna och som kan köpas.
En film om talböcker på youtube

Ladda ner daisy-talböcker hemifrån

Du kan också ladda ner talböcker direkt från Myndigheten för tillgängliga medier, MTM. Genom ditt eget nedladdningskonto så kan du ladda ner daisy-talböckerna direkt till din dator eller till din mp3-spelare, surfplatta eller mobiltelefon.
Instruktionsfilm om Legimus på youtube

Hur lyssnar jag på en daisy-talbok?

För att läsa daisy-talböcker behöver du en särskild daisy-spelare eller ett läsprogram till dator eller appen Legimus till smartphone/surfplatta.
Legimus för iPhone
Legimus för Android

Mp3-spelare för cd-skivor fungerar ofta, men inte alltid. Det är viktigt att spelaren har en minnesfunktion.

I vissa daisy-talböcker kan du lyssna på boken och läsa texten samtidigt. Detta kallas för "daisy text och ljud".

På Leksands bibliotek kan du låna en daisy-spelare under en tid för att prova hur det är att läsa daisy-talböcker. Kontakta Cathrine Tillas på Leksands bibliotek för att få reda på mer.

Talboken kommer

En ny tjänst från MTM där kommunbibliotek förmedlar talböcker via internet till sina IT-ovana låntagare. 

Tjänsten innebär att biblioteket lägger talböcker i låntagarens digitala bokhylla och att låntagaren därefter får böckerna direkt till sin spelare. En förutsättning för att kunna använda TBK-tjänsten är att låntagaren prenumererar på en dagstidning som taltidning. Det innebär att låntagaren har tillgång till en taltidningsspelare med uppkoppling till internet.  Genom TBK kan låntagaren nu läsa både böcker och tidningar i samma spelare.  

För att kunna använda Legimus bokar du ett möte med oss på biblioteket. Bibliotekets personal hjälper dig att skapa ett konto på Legimus. Då kan du själv ladda ner böcker. Vi visar hur du gör och kommer igång. 

Om du är under 18 år behöver din målsman skriva på ett kontrakt. Eller så är målsman med vid introduktionen.

Lättlästa böcker

Lättlästa böcker kan vara alltifrån återberättade klassiker till nyskrivna romaner. De är indelade i olika nivåer men alla har ett tydligt innehåll med ett konkret och vardagligt språk och med mycket luft kring text och bild. De passar för dig som har svårt med läsningen av olika skäl eller för dig som lär dig svenska.

Äppelhylla

I Äppelhyllan hittar du böcker för barn och ungdomar med olika funktionsnedsättningar.

Teckenspråksböcker

Teckenspråket har ingen skriven form. Därför är böcker på teckenspråk inspelade på DVD. Vi har några titlar.

Lättläst nyhetstidning

8 SIDOR är en nyhetstidning med enkelt språk

 

Tips

Myndigheten för tillgängliga medier

Legimus

Centrum för lättläst

Vill du lära dig Internet? Skaffa en e-postadress eller Facebook? Du kan få upp till en timmes handledning med hjälp att komma igång.

Boka en bibliotekarie för att få hjälp med frågor om datorer, allt från e-post till Facebook med mera på Leksands bibliotek, tid bestäms vid bokningen. Du kan boka upp till 60 minuter. Ta gärna med egen dator, surfplatta eller smartphone.

Om du är intresserad av att Boka en bibliotekarie hör av dig till Ann-Sofie Kristensen.

Om du på grund av ålder eller funktionshinder inte kan komma till biblioteket så kan biblioteket komma till dig. Vi kör hem böcker till dig en gång i månaden. Tjänsten är kostnadsfri. Välkommen!

Om du är intresserad av Boken kommer hör av dig till Cathrine Tillas.

Låna en energimätare under två veckor. Montera den mellan vägguttaget och till exempel TV, lampa eller kyl/frys för att få reda på hur mycket energi den använder.

Mät också apparater då de inte används men är anslutna till elnätet- i standby-läge. Även då kan energianvändningen vara oväntat stor- till ingen nytta.

Utrustning som kyl och frys har en varierande energianvändning. Mät därför under ett eller ett par dygn för att få en genomsnittlig energianvändning på dessa.

Genom att mäta kan du räkna ut hur mycket driften kostar. Kanske kan det löna sig att byta mot en ny energieffektivare apparat eller ljuskälla.

Låna en väska med en energimätare

Energi- och klimatrådgivningen på kommunen äger mätarna, men de lånas ut via biblioteket för att nå ut till flest människor. Fråga efter mätaren i bibliotekets lånedisk. 

Energimätaren är av god kvalitet, lätt att använda, mäter effekter från 0,5 W och uppåt och kommer i en väska. I väskan finns, förutom mätaren, energisparbroschyrer, en användarmanual samt en lista på vad som är hög respektive låg energianvändning för olika apparater.

Ta gärna broschyrerna om energisparande - behåll dem och använd dem! När du är klar med energimätaren lämnar du tillbaka väskan med energimätaren och manualen till biblioteket. Att mäta är att veta!

Energi- och klimatrådgivning

Ring om du har frågor till Niklas Andersson 0247-803 29

Sidan uppdaterad: 2022-07-27