Bilda en förening

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Fritidsavdelningen

Telefon: 0247-801 88

E-postadress:

Att starta en förening behöver inte vara svårt. Här får du tips om vad man bör tänka på.

Börja med en tillfällig styrelse

Kalla till ett första möte då ni bildar en tillfällig styrelse, så kallad interimsstyrelse bestående av ordförande, sekreterare, kassör och ytterligare ett antal styrelsemedlemmar med olika valfria funktioner. Vid mötet beslutas även om vilka stadgar som föreningen ska anta. Det räcker vanligen med att anta motsvarande riksförbunds stadgar.

Föreningens första årsmöte

Vid föreningens första årsmöte väljer ni den ordinarie styrelsen, valberedning och revisorer.

Styrelsen består av:

  • ordförande
  • vice ordförande
  • kassör
  • sekreterare
  • ordinarie ledamöter
  • suppleanter

Behöver föreningen registreras?

En ideell förening behöver inte registreras och behöver generellt sett inte heller ett organisationsnummer. Om föreningen önskar bli medlem i specialidrottsförbund inom Riksidrottsförbundet gäller dock numera att den måste ha ett organisationsnummer.  Ansökan om organisationsnummer kan göras på Skatteverkets hemsida.

Ansök om plus- eller bankgiro

Kassören går till posten eller banken för att ansöka om plus- eller bankgiro för föreningen. Kassören ska då ha med sig ett utdrag ur mötesprotokollet där det framgår vem som får teckna föreningens ekonomi, föreningens stadgar med mera. Gå gärna in på hemsidan till den bank ni väljer och kontrollera vad som gäller för att bli föreningskund.

Anmäl till kommunens föreningsregister

Att anmäla föreningen till kommunens föreningsregister är inte ett tvång men ett bra sätt att göra sig tillgänglig för nya medlemmar. Det är även ett enkelt sätt att ge nuvarande medlemmar tillgång till de kontaktuppgifter de behöver.

Mer detaljerad information om att bilda idrottsförening finns på Dalaidrottens hemsida

Sidan uppdaterad: 2021-01-14