Sommarutställning Turisternas Leksand

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Museum och arkiv

Kulturavdelningen

Telefon: 0247-802 45

E-postadress:

Vykort Utsigtstornet å Käringberget LeksandHelsningar från Leksand H ... Postämplat 1900 ? 2 juli Porto 5 öreFoto Leksands lokalhistoriska arkiv ©
7 maj
  • 7 maj
  • 11.00–14.00
  • Leksands kulturhus

Leksands kulturhus sommarutställning "Det lokalhistoriska arkivet berättar - turisternas Leksand" visas 7 maj - 20 augusti. Fri entré. Välkomna!

Leksand har länge varit ett av Sveriges viktigaste turistmål. "Härligt är det i Dalarna, ljuvast dock vid Siljan ", utbrister den danska sagoförfattaren H C Andersen, den kanske mest kända Leksandsresenären, i en bok som skildrar hans resa i Sverige 1840. Han var en av de många välkända författare och konstnärer som tidigt lockades till Siljansbygden av dess vackra natur och rika kultur.

När vi besöker Alfvéngården i Tibble, Karlfeldts Sångs i Sjugare och Muntes Hildasholm, Mas Olles gammelgård i Siljansnäs och Ankarcronas Holen i Tällberg är vi i sällskap med personer som här fann en inspirerande miljö för sin skapar gärning.

Vad de tidiga turisterna såg och upplevde som kännetecknande för Leksand är till stor del detsamma som vi ser idag och som lockat resenärer till orten alltsedan mitten av 1800-talet.

Traditionerna är levande och fortfarande känns de historiska banden starka inte minst i midsommarfirandet och i traktens rika musikliv.

I sommarutställningen "Det lokalhistoriska arkivet berättar - turisternas Leksand" som pågår tiden 7 maj - 20 augusti belyser vi i text, bild och måleri och inte minst i den omhuldade och älskade souveniren, turismens historia och kulturella betydelse för orten.

Visning av utställningen

med Per-Åke Backman följande datum kl. 12.00: 3/8, 5/8, 10/8, 12/8, 17/8 och 19/8.