Leksands kommun har för närvarande 20 stycken offentliga skulpturer i varierande tekniker och material utställda runt om i kommunen. Offentlig konst är konstverk avsedda för och ofta utförda direkt i miljöer där allmänheten har tillträde såsom torg, parker, gator och offentliga byggnader.
Några av våra skulpturer har Leksandsborna verkligen tagit till sitt hjärta, bland annat våra Nystingar som varje höst får virkade mössor och halsdukar i Leksands IF:s färger.
Nystingar
Har du stött på en Nysting förut? Inte det, i Leksands centrum finns det flera stycken som tillhör våra offentliga skulpturer. Bland annat de här två som har fått virkade mössor och halsdukar i Leksands IF:s färger.

Nystingar
Det finns flera Nystingar i Leksand, här möter du två av dem lekandes med en boll. Dessa två tillhör vår samling av offentliga skulpturer.

Nystingar
Möt två av våra Nystingar, de här två står och betraktar vattnet i den fontän de står i. De här två av de som tillhör vår samling av offentliga skulpturer.

Walma
Möt en av konstnären Eva Fornåås skulpturer Walma. Den offentliga skulpturen håller i nyckeln till Leksand och kan ses på torget i Leksand.

Walter
Det här är Walter, den är en av våra offentliga skulpturer som finns i Leksands kommun. Den hittar du kramandes en lyktstolpe vid gångfartsområdet i Leksands centrum.

Vackra Carin
Den offentliga skulpturen Vackra Carin kan du se när du besöker Djura kyrka som ligger i södra delen av Leksands kommun.

Ankorna
Vid Clas Ohlsonparken i Insjön finns de här offentliga skulpturen som konstnären Mats Lodén gjort och kallas för Ankorna.

Energetisk grodd
När gruvbrytningen upphörde och järnvägen istället kom till byn väcktes nya tankar och idéer. En ny tid, kultur, kommunikation och entreprenörer gav nya möjligheter. Många företag startades, en del med stor framgång.

Kraftgrodd
Genom att studera byarna i Åhls sockens historia från järnbärarland till idag kan man se att det entreprenörskap som Insjön är känt för är en kultur som vuxit ur Insjöbornas (Åhlbornas) sätt att hitta sin överlevnad.

Tvillingsten
I paradparken kan du se den offentliga skulpturen Tvillingsten, skapad av den norska konstnären Marit Benthe Norheim.

Stenskal ”Stillheten för Troja”
En stenskulptur som finns vid Paradparken, skapad av konstnären Hagbard Sollös

Himmelsvendt
En av Marit Benthe Nordheims stenskulpturer som finns att se i Paradparken.

Stenarna
Stenarna är skapad av den danska konstnären Dina Hviid och kan ses vid kajenområdet i Leksand. Dina är utbildad vid Konstfack och arbetar i flera olika material.

Shy Stone
Stenskulptur som står utanför Leksandshallen, skapad av den norska konstnären Marit Benthe Norheim. Marit arbetar i många olika material, för just den är skulpturen har hon valt sten.

Nysting
Bronsfiguren är en av flera Nystingar som finns i Leksand. Du hittar flera av dem på Z-torget och vid torget intill ICA.

Liggande kvinna
Konstnären berättar att mycket av hennes produktioner bygger på kvinnans representation i det offentliga rummet utifrån ett kvinnligt perspektiv. Hon pekar även på hur människans förmåga att förändras alltid fascinerat henne.

Framåt
Bronsskulpturerna finns vid kajenområdet i Leksand är skapade av konstnären May Lindholm. De är en i raden av offentliga skulpturer som finns att se på i vår kommun.

Drake
Riddarlekparken är en mycket populär lekpark med en massa roliga lekställningar. Skulpturen är gjord av trä och konstnären heter Torbjörn Lindgren.

Berg och Dalar
Skulpturen är en omtolkning av Österdalälvens vatten eller ett moln. En tilldragande form att samlas intill, eller röra sig förbi. Upplevelsen av konstverket förändras beroende på hur man rör sig i förhållande till det.
