Kraft Grodd

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

En skulptur som liknar en slingrande stålbalk
Kraft Grodd är en av de offentliga skulpturer du kan se i Insjön. Den är gjord av domexplåt och masugnslagg och finns att beskåda i Tunstarondellen, konstnär Mats Lodén

Genom att studera byarna i Åhls sockens historia från järnbärar land till idag kan man se att det entreprenörskap som Insjön är känt för är en kultur som vuxit ur Insjöborna (Åhlbornas) sätt att hitta sin överlevnad.

Malmhanteringen är en komplex verksamhet där många sysslor krävdes. Istället för "här arbete" försörjde sig man genom gruvhanteringen, for körning med mera. Sjöar och älvar var en viktiga för transporter. Tunsta by var på 1000- talet på grund av sitt geografiska läge en viktig handels och kontrollplats för myr och sjömalm. Man tror att Tuna Hedby, Stora Tuna och Tunsta var viktiga orter i den utvecklingen. Här fanns fröet till våra dagars Insjön och därför ville konstnären sätta en Kraft grodd i rondellen som symboliserar med vilken styrka kunskapen genom historien givit platsen. En kraftgrodd som växer ur en varphög.

Konstnär

Mats Lodén

År

2011

Plats

Insjön, vid rondellen mot Tunsta

Material

Domexplåt och masugnslagg

Här kan du läsa mer om konstnären Mats Lodén

Sidan uppdaterad: 2020-12-09