Böle-Fallsbjörken

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Två personer som vandrar i en betesmark, sommar.

Böle-Fallsbjörken är det bäst bevarade beteslandskapet i Leksands kommun, som även är skyddat som ett Natura 2000-område. Vyerna här kan ge en liten hint om hur öppet landskapet var i dessa trakter för över 100 år sedan.

Utsikten kring Böle-Fallsbjörken är magnifik med böljande backar och blomsterrika hagar. Här har hästar och ungnöt släppts på sommarbete ända sedan 1920-talet. Gamla tiders öppna fäbodlandskap med åkrar och slåtterängar hålls fortfarande öppna i det cirka 70 hektar stora inhägnade området. Hingstutsläppet i början av sommaren lockar många besökare till området, men de öppna naturbetesmarkerna är besöksvärda året om.

Spännande arter och Natura 2000-område

Här är markerna är kalkrika och därför trivs flera ovanliga växter och svampar, till exempel fältgentiana, darrgräs och klibbjordtunga. Sluttningen ner mot Bölsån är artrik och vid ett besök under majmånad bidrar de blommande majvivorna till en rosaskimrande sluttning samt en lite hästaktig doft.

Böle-Fallsbjörken är skyddat som Natura 2000-område, vilket innebär att det ingår i ett nätverk tillsammans med de andra, mest värdefulla naturområdena i Europa. Siljansleden passerar Böle och Fallsbjörken, och i Böle finns såväl raststuga som slogbod. Folder om Natura 2000-området

Information om Siljansleden

Sidan uppdaterad: 2019-06-26