Vattholmsskären

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Vattholmsskären ligger mitt ute i Siljan och består av steniga grund som är värdefulla för fågellivet.

Naturtyp:

Moränöar, vatten

Areal:

40 hektar

Förvaltare:

Leksands kommun

Avstånd från Leksand:

Ca 20 kilometer

Området är ca 40 ha stort och beläget mitt ute i Siljan. Ett grundområde med 3-4 mer eller mindre vegetationsfria kobbar. Den skarpögde kan se grunden från utsiktsplatser i Tällberg.

Vattholmsskären är en för Dalarna speciell miljö som har en "marin" prägel. Känslan av havet är inte enbart kobbarna som sticker upp ur vattnet mitt ute på Siljan. Även fågellivet har en "marin" karaktär. På skären häckar såväl havs- och silltrut samt silver- och fisktärna. En unik artsammansättning för en inlandslokal med sött vatten!

För fisken i Siljan är skären och de steniga grunda bottnarna i omgivningen, ytterst värdefulla som lekplats och barnkammare åt exempelvis abborren i Siljan.

Reservatsbeslutet innebär ett permanent skydd mot exploatering av skären samt omfattar också ett landstigningsförbud, 15 april till 15 augusti, för att trygga den unika fågelhäckningen som pågår.

Vill du besöka skären är det under sommartid bäst via kanot eller båt. Fåglarna kan skådas från båten på 50 meters avstånd utan att fåglarna störs.

Vintertid finns det inte så mycket att titta på förutom de vackra stenhögarna. Då kan långfärdsskridskor vara ett bra sätt att ta sig fram men var noga med säkerheten och ha alltid sällskap.

Den 23 maj 2017 var det högtidlig invigning av naturreservatet med en båttur till skären på Gustav Vasa. Mattias Klum (världsberömd naturfotograf) och Erik Marcus (eleven på gymnasieskolan som gjort grovjobbet med reservatsbildningen) kastade ut en flaskpost som invigning av reservatet.

Sidan uppdaterad: 2023-01-27