Fjällberget

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

En träskylt visar riktningen.

En vandring från Vådsjön upp mot Fjällbergets topp tar dig genom gammelskog och över myrmark. Utsikten över nejden och bort över storsiljan är som bäst en bit upp i backen. Själva toppen är diffus och ligger i skogen.

Längd:

4,5 - 9 kilometer

Att uppleva:

Gammelskog, utsikt, kolbottnar

Svårighetsgrad:

Röd

Tillgänglighet:

Märkt led, skyltning, slogbod

Avstånd från Leksand:

30 kilometer

Parkering:

Vid Vådsjön

Från parkeringen och slogboden nere vid Vådsjön finns det en 2,3 km lång, markerad stig upp till Fjällbergets topp. Berget är med sina 525 meter över havet kommunens högsta berg, men utsikten upplever du bäst i sluttningen på väg upp eller ner. 

Vandringen kan förlängas på flera vis genom möjligheten att gå fram och tillbaka på fäbodstigen, eller ner mot Skäppsjön. Den gamla fäbodstigen upphör vid ett äldre hygge efter en kilometer, men vyn därifrån är vacker över sjö och berg. Ner mot Skäppsjön fortsätter stigen en kilometer genom gammelskog innan den leder fram till ungskogen. Observera dock att stigen fortsätter!

Rundan, där vandringen går upp på toppen och sedan fram och tillbaka både på fäbodstigen samt ner mot Skäppsjön, blir ca nio kilometer lång. Leden är förlagd både till nyare fyrhjulingsvägar och gammal fäbodstig  samt över myrmark - så räkna med att det kan vara blött.

Stort område med naturskog

Fjällbergets naturreservat kompletteras av ett större gammelskogsområde uppe på Fjällberget. Gammelskog, eller naturskog, är skog som har fått växa som den vill och därför inte har avverkats med moderna metoder. Här finns gamla och döda träd vilket ger bra livsmiljöer för många arter som annars har svårigheter att leva i produktionsskogen. Många brända tallstubbar skvallrar om att skogsbränder har härjat i omgångar och de krokiga tallarna ger en känsla av ett stundtals besvärligt klimat.

Människor har vistats här

Här på berget kan tystnad och vildmarkskänsla upplevas, men även uppenbaras spår efter tidigare människors verksamhet. Längs stigen upp mot berget passeras både kolbottnar samt en kolarkojruin och på håll syns Fjällbergs fäbodar.

En karta över vandringsleder på Fjällberget

Ladda ner karta med info

Sidan uppdaterad: 2019-03-28