Gruvvandringen och Järnfyran

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Sydost om Insjön finns spännande lämningar från gruvdrift i Åhls socken. Sedan mer än 500 år och fram till 1860-talet har bergsbruk bedrivits här. Både Gruvvandringen , ca 5 km, och Järnfyran, ca 4 km, följer lättvandrade stigar i kuperad terräng.

Längd:

5 + 4 kilometer

Att uppleva:

Lämningar efter gruvverksamhet

Svårighetsgrad:

Blå

Tillgänglighet:

Orange markering och träskyltar

Avstånd från Leksand:

15 kilometer

Gruvvandringen 

En 5 kilometer lång vandring som utgår från fiskdammarna vid Solberga. Det första man ser är fundamentet till det stora vattendrivna konsthjulet- Kônsta- som drev en stånggång till gruvorna någon kilometer längre bort. Fundamentet till stånggången syns. Leden går vidare till Blackbergets gruvfält, där järnmalm bröts. Sedan kommer man till Insjöns koppargruva med stora gruvhål. Där fanns också ett konsthjul, som drevs med vatten från Könsta. Man följer den kanal som byggdes för att leda vattnet dit.

Järnfyran

En fyra kilometer lång vandring som börjar två kilometer norr om Helgbobadet och går förbi fyra olika järngruveområden. Man kommer till de 40 Svedjugruvorna. I Båtgruvan bröts malmem på väggar och tak från en flotte. Där finns också lämningar efter flera byggnader.

Lite längre fram ligger Stålgruvorna. Från den gruvan fanns det en linbana samt spelverk och rälsbanor. På Sommarberget finns Svanmyre- och Predikstolsgruvan. I Stora Sommarbergets övriga 13 gruvor har man brutit järn som innehöll vanadin och var av mycket hög kvalitet.

Kombinerar man båda turerna blir det knappt en mil.

Åhls hembygdsförening brukar ha guidade vandringar onsdagar klockan 18 under juli månad. Läs mer på hemsidan

 

Sidan uppdaterad: 2019-05-10