Gryssenrundan

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

En stig i skogen är markerad med orange märken på träden

För den som vill uppleva naturskog och vildmarkskänsla på nära håll är Gryssenrundan att rekommendera. 

Längd:

4,2 kilometer

Att uppleva:

Gammelskog, lövbränna, sjö, myrstackar, stenblock

Svårighetsgrad:

Röd

Tillgänglighet:

Märkt stråk, informationsskyltar, slogbodar

Avstånd från Leksand:

27 kilometer

Parkering:

Vid vägen

Sjön Gryssen ligger alldeles intill skogsbilvägen som leder till Dala-Floda. En grusad stig leder fram till en slogbod 75 meter från parkeringen. I anslutning till slogboden finns en grillplats.

På andra sidan vägen ligger Leksands fågelklubbs stuga.  Från stugan utgår en märkt naturstig att följa genom skogen. Med naturstig menas att det är nyanlagda stråk över stock och sten som följs och inte en gammal fäbodstig. Den märkta stigen är planerd så att man längs vägen ska få uppleva så mycket spännande skog som möjligt . Utmed vägen finns skyltar med kortfattad information om djur och natur. Vid sjön Gränsen passerar man en slogbod där det också finns möjlighet att njuta av naturen och grilla.

I detta område kan man uppleva vildmarkskänsla på ett sätt som är mycket ovanligt i Leksandstrakten. Majoriteten av stigen leder fram genom gammelskog och över Draggberget, där det härjade en stor skogsbrand för över 100 år sedan. Efter branden har många lövträd växt upp och skapat en så kallad lövbränna. Gammelskogen är en upplevelse i sig med sina gamla och döda träd som ligger och står i olika formationer. Med lite tur, samt beroende på årstid, kan ljudet från en hackspett höras och spåren från ett lodjur synas. Vid rätt säsong finns det även bär och svamp i skogen. Oberoende av årstid finns det dock alltid myrstackar, stora stenblock och kanske lite tjäderspillning att beskåda.

Stugan kan hyras av Leksands fågelklubb

Karta och vandringsinformation

Sidan uppdaterad: 2022-04-28