Skinnaråsen-Kägelberget

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Närbild på frästa träskyltar som visar vägen i skogen.

En runda som startar i Skinnaråsens högt belägna fäbodar. Därifrån fortsätter leden upp på Skinnaråstoppen och in i Kägelbergets naturreservat. På toppen finns ett utsiktstorn där det ges en mäktig vy över skogslandskapet.

Längd:

4 kilometer

Att uppleva:

Fäbodmiljö, utsikt, gammelskog

Svårighetsgrad:

Röd

Tillgänglighet:

Vandringsled med märkning, skyltning och kartor. Utsiktstorn

Avstånd från Leksand:

20 kilometer

Parkering:

Skinnaråsens fäbod

Skinnaråsen är en väl bevarad fäbodmiljö där betande får håller landskapet öppet sommartid. Skinnaråsberget är ett av kommunens högsta med sina 496 meter över havet. Vyn kan avnjutas både från norra toppen och södra toppen, där tornet är beläget. Vandringen fortsätter sedan ner i reservatet, genom gammelskogen och tillbaka nedanför toppen. Längs vägen passeras flera stigkorsningar så det gäller att ha uppsikt över hur leden går.

Kägelbergets naturreservat

Kägelbergets naturreservat är kommunens största reservat och omfattar 300 hektar gammelskog. Begreppet naturskog/gammelskog hänvisar till den skog som har fått växa som den vill och inte avverkats med moderna metoder. Här finns det gott om gamla och döda träd, som också ger en bra livsmiljö för många olika arter. Här trivs svampar, lavar, mossor och många insekter - som i sin tur blir föda till fåglar.

Vildmark?

Idag kan det uppfattas som att vandra fram i vildmarken, men för drygt 100 år sedan var det liv och rörelse på denna plats. Många människor och djur vistades i fäbodarna och i skogen under somrarna. Under vintertid var kolarna och skogshuggarna igång. Den som är uppmärksam kan se spåren av detta i form av betesskador på gamla träd, kolbottnar samt genom ruiner från kolarkojor.

Karta med vandringsinformation

Sidan uppdaterad: 2019-09-04