Solvändan

Skriv ut Lyssna

Kontakta kundtjänst

Telefon: 0247-800 00

E-postadress: kundtjanst@leksand.se

Vacker vinterkyla längs strandpromenaden Solvändan i centrala Leksand

Solvändan är en promenadväg som går längs vattnet från Leksandsbron, runt Kyrkudden och bort mot Leksands Sommarland. De tider under året som Sommarland är stängt går promenadstråket längs Siljan nedanför parken.

Längd:

Åtta eller tio kilometer tur och retur

Att uppleva:

Strandpromenad, vatten, fåglar, vyer

Svårighetsgrad:

Grön

Tillgänglighet:

Grusad led, skyltar och märkning

Parkering:

Kajen eller Leksands centrum

En vandring längs med vatten är alltid en naturupplevelse, även under den mest kalla av vintrar. Vattnets strömmande rörelser, israssel mot stenarna i strandkanten, en dimma som stiger upp eller en svan som ljudlöst glider fram. Se på träden längs med vägen, kampen mot tyngdlagen och erosionen pågår ständigt. Grova, knotiga gamla tallar får stå ut med att stora delar av rotsystemet blottas.

Tillbaka genom skogen?

Promenaden är knappt fyra kilometer enkel väg från Leksandsbron till Sommarland. Under perioden som Sommarland är stängt, är det möjligt att promenera ytterligare en kilometer på vägen. Hela sträckan är grusad och anpassad för personer med funktionsvariation.  Längs vägen från Leksandsbron passeras Leksands kyrka, Hildasholm, Barkdal och Lugnetskogen.

Promenaden tillbaka till Leksandsbron sker antingen genom samma väg, eller via någon av stigarna i Lugnet-Barkdals naturreservat som går genom skogen fram till hockeyarenorna. Det är också möjligt att gå upp längs Sommarlands stängsel och sedan promenera cykelvägen tillbaka. Om sträckan känns för lång finns det gott om genvägar tillbaka mot Noret.

Sidan uppdaterad: 2019-09-11