Hoppa till innehåll Hoppa till meny
Logo
Öppna sök Sök
Öppna sök Sök

Våra särskilda boenden

I Leksands kommun har vi fyra särskilda boenden. Här får du en bostad med service och omvårdnad dygnet runt. Boendet ger dig de hjälpinsatser som du behöver i det dagliga livet samt hälso- och sjukvårdsinsatser till och med sjuksköterskenivå.

Björkbacken

Björkbacken särskilda boende

Björkbacken ligger i byn Siljansnäs utanför Leksand. Här finner du en god gemenskap som är typisk för mindre byar. Vi erbjuder boende för dig som inte längre kan bo kvar hemma på grund av ett större omsorgsbehov.

Du hittar Björkbacken i ett lugnt område mitt i byn där du har nära till kyrkan, affärer och en skola. Runt boendet finns det trevliga promenadstråk som är asfalterade vilket gör det lätt för äldre att ta sig runt. Det finns en parkering precis utanför som kan användas av anhöriga som kommer på besök.

Personalen på Björkbacken arbetar utifrån dina individuella behov och resurser. Målet för oss är att göra din vardag meningsfull och innehållsrik.

I anslutning till Björkbacken finns 15 hyreslägenheter , där du bor mer självständigt och ibland med hjälp av hemtjänst.

Lägenheterna på Björkbacken består av ett rum på mellan 26 och 33 kvadratmeter. De finns ett trinettkök och ett stort handikappanpassat badrum. Lägenheterna har utsikt över antingen trädgården eller kyrkan. Du möblerar lägenheten själv med dina egna möbler efter tycke och smak. Vi rekommenderar att du skaffar en egen hemförsäkring.

Vi har en stor gemensam sal där vi träffas för att umgås och hitta på olika aktiviteter tillsammans. Utöver det finns en restaurang samt en träningslokal där vi tränar både gruppvis och individuellt.

Vi har två uteplatser som du lätt tar dig till, en där vi har morgonsol och en där vi har kvällssol. Båda ligger under tak så du kan bestämma om du vill sitta i solen eller i skuggan.

På Björkbacken arrangeras såväl gemensamma som individuella aktiviteter för de boende.

Varje dag förutom söndagar arrangerar vi någon typ av aktivitet och underhållning. Exempel på aktiviteter kan vara bingo, frågesport, besök av spelmän, fredagscafé, läshörna, sittgymnastik, grillkvällar och varje lördag kommer kyrkan och håller andakt. Vissa dagar kommer även vårdhunden Neo och hälsar på med roliga aktiviteter där alla som vill får delta.

Personalen avsätter tid för individuella aktiviteter med varje boende. Då utgår vi från deras individuella behov och önskemål om aktivitet. Till exempel promenad, fika, spela kort eller lyssna på musik.

På Björkbacken uppmärksammar vi allas födelsedagar genom att anordna en trevlig stund med blommor och fika. Självklart tar vi även fram den lilla flaggan på bordet.

All mat som serveras på boendet tillagas i Björkbackens eget tillagningskök.

Köket lagar även maten till den närliggande skolan. Närheten till köket gör att speciella önskemål oftast går att tillgodose.

Du väljer själv om du vill äta i den gemensamma matsalen på Björkbacken eller i din lägenhet. Dina anhöriga är alltid välkomna att äta (mot en avgift) tillsammans med dig i lägenheten, meddela personalen om det några timmar innan.

Vi har en nära dialog med köket om vilken mat som lagas. Ibland anordnar vi grillkvällar och beställer exempelvis hamburgare och korv som vi sedan grillar på våra uteplatser. Vid högtider serveras måltider som påsklunch och julbuffé, och då brukar vi även bjuda in dina anhöriga.

På Björkbacken jobbar vi enligt Leksands kommuns omsorg- och värdighetsgaranti. Personalen har som uppgift att se till att du får den omvårdnad och service som du har behov av. I omvårdnaden ingår städning av din lägenhet varje vecka. Sängkläder tillhandahålls av oss. Vi sköter tvätt av dina kläder och beställer de hygienartiklar som du behöver.

Du har tillgång till utbildad omvårdnadspersonal och sjuksköterska dygnet runt. Ordinarie omvårdnadspersonal är utbildade undersköterskor. På dagarna har vi en egen sjuksköterska hos oss, resten av tiden har vi tillgång till joursjuksköterska. En gång i veckan kommer en läkare på besök.

Tandläkare kommer till boendet en gång om året och utför enklare undersökningar.

Ett rehabteam som består av arbetsterapeuter och fysioterapeuter besöker oss varje vecka.

Både frisör och fotvård finns i huset. Du bokar tid genom att skriva upp dig på deras bokningslista.

Boendestandard: 1 rum, trinettkök, hygienutrymme med toalett och dusch.
Hyra: 4 500 - 5 000 kronor/månad
Typ av boende: Särskilt boende (äldreboende)
Organisationsform: Kommunalt
Kommundel: Siljansnäs

Om du har behov av att flytta in på ett särskilt boende kontaktar du din biståndshandläggare på Leksands kommun. Vid övriga frågor som rör Björkbacken är du välkommen att kontakta oss direkt via telefonnummer nedan

Enhetschef: 0247-805 77
Chefsassistent: 0247 805 75
Eken: 0247-803 94
Almen: 0247-803 94
Björken: 0247-803 95

Björkbacken
Husåkersgattu 20
793 60 Siljansnäs

Edshultsgården

Edsghultsgården

Edshultsgården är ett särskilt boende som riktar sig till personer med demenssjukdom. Boendet ligger i Edshult strax utanför centrala Leksand och har en fin omgärdad trädgård.

Här på Edshultsgården är vårt arbetssätt och boendets inredning anpassat efter de särskilda behov som följer med en demenssjukdom.

Vi arbetar med levnadsberättelser vilket innebär att närstående skriver ner viktiga saker om de boendes liv innan sjukdomen. Det kan handla om intressen, familj, yrken och händelser. På så sätt kan vi hitta på saker som de boende gillar att göra och prata om ämnen som intresserar dem.

Individuella genomförandeplaner upprättas så att vi kan arbeta med personcentrerad vård. Vi arbetar även med olika kvalitetsregister, bland annat Senior Alert och BPSD-registret så att vi kan säkerställa en god och säker vård för våra boende på Edshultsgården.

Vid huset finns en trädgård som är inhägnad så att våra boende tryggt kan röra sig i trädgården. Vi spenderar tid i trädgården och när vädret tillåter kan vi äta lunch utomhus. Vi odlar också tillsammans med våra boende och i växthuset kan odlingssäsongen förlängas. Det finns även promenadstråk runt huset och gångväg in till centrum.

Vårt mål är att göra vardagen meningsfull och innehållsrik för våra boende.

På Edshultsgården finns 66 lägenheter fördelat på nio avdelningar. Lägenheterna på ca 30 kvadratmeder består av ett rum, ett pentry med kyl och en liten frys och ett handikappanpassat badrum. Lägenheterna är omöblerade men vi tillhandahåller en höj- och sänkbar säng samt sänglinne och handdukar.

På varje avdelning finns ett dagrum med TV och en matsal där vi dukar upp inför alla måltider. Det finns en större samlingssal där vi träffas för olika aktiviteter. I huset ligger också en restaurang dit våra boende kan gå och äta med sina närstående.

På Edshultsgården arrangeras såväl gemensamma som individuella aktiviteter för de boende.

Vi erbjuder olika typer av underhållning och aktiviteter varje vecka, både gemensamma och individuella. Exempel på aktiviteter kan vara musikunderhållning, bingo, att kyrkan håller andakt, pizzakvällar, café, trädgårdsarbete och filmkvällar. Vid önskemål beställer vi boklådor från det stora biblioteket i Leksand. Det kan vara allt från bildböcker till klassiker beroende på intresse.

Vi avsätter tid för individuella aktiviteter med varje boende. Då utgår vi från den boendes individuella behov och önskemål om aktivitet. Exempel på aktiviteter kan vara fika, promenad eller högläsning.

Vi firar högtider som jul, Lucia, påsk och midsommar.

All mat som serveras på boendet tillagas i Edshultsgårdens egna kök.

Edshultsgården har ett eget kök och kockar som lagar all mat. Varje dag serveras en maträtt som är anpassad efter de boendes behov. Om den boende behöver någon form av specialkost kan köket ordna det. Vid jul och påsk serveras traditionsenlig mat.

På Edshultsgården jobbar vi enligt Leksands kommuns omsorg- och värdighetsgaranti.
Du som boende har tillgång till utbildad omvårdnadspersonal dygnet om. Städning av lägenhet och tvätt av kläder ingår.

Under dagtid har vi två till tre sjuksköterskor hos oss. Resterande del av tiden har vi tillgång till joursjuksköterska. Ett rehabteam som består av arbetsterapeut och fysioterapeuter besöker oss några gånger i veckan. En gång i veckan kommer en läkare från vårdcentralen och går rond. Resten av tiden har vi tillgång till jourläkare.

Vi har regelbundna teammöten. Då träffas vårt rehabteam, sjuksköterska, enhetschef och undersköterskor för att gå igenom alla våra boendes behov och diskutera om det krävs förändringar eller ytterligare insatser i deras omvårdnad. Vi utgår ifrån den individuella genomförandeplanen samt kvalitetsregistren Senior Alert och BPSD.

Du som boende har tillgång till utbildad omvårdnadspersonal och sjuksköterska dygnet om.

På Edshultsgården jobbar närmare hundra medarbetare. Under dagtid arbetar två till tre personer per avdelning, samt två personer under kvällstid. Under natten arbetar tre personer på hela nedre plan samt två personer per plan på de övre planen.

Vi har tillgång till kommunens demenssjuksköterska och all tillsvidareanställd personal har påbyggnadsutbildning inom demens, som till exempel Demens ABC +, Nollvision samt BPSD (beteendemässiga och psykiska symptom vid demenssjukdom).

Folktandvården kommer till oss en gång om året och utför en enklare undersökning. Vi har en salong i huset dit det kommer en frisör. Fotvården kommer med jämna mellanrum och gör hembesök. Personalen hjälper dig att boka om du så önskar.

Inför varje måltid dukar vi upp i matsalarna som finns på varje avdelning. Den boende kan välja mellan att äta i den gemensamma matsalen eller i lägenheten. Våra boende kan också besöka restaurangen som vi delar med den närliggande skolan. I restaurangen kan våra boende även äta tillsammans med sina närstående.

Ibland bakar vi eget fikabröd ute på avdelningarna. Under sommarhalvåret tar vi tillvara de olika bär som vi odlar i vår trädgård och gör något gott av. Vid speciella tillfällen erbjuder vi alkohol till ett självkostnadspris

Boendestandard: 1 rum med pentry, toalett och dusch
Hyra: 3 268 - 4 233 kronor/månad
Typ av boende: Äldreboende/demensboende
Organisationsform: Kommunalt
Kommundel: Edshult

Om du är intresserad av en lägenhet på Edshultsgården kontaktar du biståndshandläggare på Leksands kommun. Vid övriga frågor som rör boendet är du välkommen att kontakta oss direkt via telefonnummer nedan.

Enhetschefer: 0247-806 36, 0247-803 44

Plan 1
Sörgården (1): 0247-803 63
Mittgården (2): 0247-805 26
Norrgården (3): 0247-804 78

Plan 2
Violen (4): 0247-803 78
Syrenen (5): 0247-803 65
Nejlikan (6): 0247-804 79

Plan 3
Blåklockan (7): 0247-803 79
Fyrklövern (8): 0247-803 64
Rosen (9): 0247-804 80

Edshultsgården
Edshultvägen 15,
793 35 Leksand

Lyckavägen

Lyckavägens särskilda boende i Tibble

Lyckavägens särskilda boende ligger på en höjd i vacker miljö i byn Tibble, med strålande utsikt över Limsjön och älven

Lyckavägens särskilda boende är ett nybyggt boende (öppnat dec 2021) med 72 lägenheter för personer med ökat vård och omsorgsbehov samt demenssjukdom.

Här finns åtta små avdelningar med nio lägenheter. Varje avdelning har ett eget vardagsrum och kök med matrum. Från vardagsrummet kommer du ut till en inglasad balkong. Runt huset finns flera möjligheter att vistas utomhus i olika trädgårdsmiljöer, att strosa runt i omgivningen, spela boule med mera. En rymlig trädgård med odlingslådor, pergola, grillplats och utegym kommer att anläggas under sommaren 2022. För den som är intresserad finns möjlighet att delta i trädgårdsarbete.

I byggnaden finns flera ytor för samvaro och aktiviteter. Bland annat Loungen och Caféet, två rymliga samlingsrum där vi samlas vid sportevenemang, kalas, och underhållning samt för gemensamma luncher och andra önskade aktiviteter. Även dessa ytor har stora inglasade uterum där vi kan sitta och njuta långt in på hösten. Utöver det finns ett litet bibliotek, en skönhetssalong och ett gym.

Lägenheterna består av ett rum, trinett med kyl och frysfack samt ett tillgänglighetsanpassat badrum med individuella lösningar. I lägenheten finns en höj- och sänkbar säng, i övrigt möblerar hyresgästen själv med egen inredning.

Vi har ett hälsofrämjande synsätt vilket innebär att de boende ska få göra så mycket som de själva kan och orkar.

Vardagsbestyr som att klä på och kamma sig, att damma i sin lägenhet eller att delta vid bakning och trädgårdsarbete, är aktiviteter vi uppmuntrar till att göra själv eller tillsammans med personal.

Det arrangeras såväl gemensamma som individuella aktiviteter. Populära inslag är musik, sällskapsspel, quiz, sportevenemang på TV, litteratur och högläsning. Ibland kommer en musiker som spelar och sjunger tillsammans med de boende.

Andra aktiviteter är gruppgymnastik och promenader samt träning i vårt gym.

De boende väljer själva om de vill äta tillsammans i avdelningens matsal eller i den egna lägenheten eller i caféet.

Måltiderna ska vara trivsamma stunder att se fram emot, därför uppmärksammas de lite extra vid helgdagar samt högtider då vi bjuder in till midsommarfirande, höstfest, jullunch, firar bemärkelsedagar etcetera.

Dagens måltidsordning består av en frukostbuffé och fortsätter med flera mellanmål och fikastunder, lunch och dessert, middag och kvällsmål. Kaffebrödet bakar vi oftast själva.

Vid fint väder dukar vi upp på balkonger och uteplatser. De boende väljer om de vill äta i sin lägenhet, i avdelningens matsal eller i Caféet. Den som vill kan själv köpa alkoholhaltiga drycker och ha på boendet. Anhöriga är välkomna att äta i matsalen mot en avgift.

Vi har ett kostråd tillsammans med kommunens kostenhet där vi diskuterar måltiderna

I omsorgen ingår städ, tvätt och lakan.

På Lyckavägen finns utbildad omvårdnadspersonal samt sjuksköterska dygnet runt. Rehabiliteringspersonal och demenssköterska finns tillgängliga vid behov.

Läkaren besöker oss en gång i veckan och kan då vid behov även träffa de boende i sina lägenheter. Sjuksköterskor finns på plats dagtid vardagar, övrig tid finns en joursjuksköterska tillgänglig. Kommunens demenssjuksköterska träffar oss vid behov.

Fysioterapeut och arbetsterapeut kommer till oss en gång per veckan eller vid behov. Fysioterapeuten tar fram individuella träningsprogram och arbetsterapeuten utprovar individuella hjälpmedel

Frisör och fotvårdare kommer regelbundet och utför behandlingar i vår lilla skönhetssalong. Tandsköterska kommer till boendet en gång per år.

Boendestandard: 1 rum med trinett och badru
Hyra: 5 867 kronor/månad
Typ av boende: Särskilt boende (Äldreboende)
Organisationsform: Kommunalt
Kommundel: Tibble by

Om du är intresserad av att bo på Lyckavägens särskilda boende, kontaktar du biståndshandläggaren i Leksands kommun. Vid övriga frågor som om boendet är du välkommen att kontakta oss direkt via telefonnummer nedan.

Enhetschef för avdelning C, D, E och F - 0247-806 52
Enhetschef för avdelning. A, B, G och H - 0247- 804 57
Chefsassistent för avdelning C, D, E och F - 0247-805 93
Chefsassistent för avdelning. A, B, G och H - 0247 802 78

Du kan även kontakta avdelningen direkt på:

A: 0247-804 54
B: 0247-809 00
C: 0247-805 72
D: 0247-805 94
E: 0247-805 73
F: 0247-805 95
G: 0247-804 55
H: 0247-804 87

Lyckavägens särskilda boende
Lyckavägen 6,
793 36 Leksand

Solhem

Solhems särskilda boende sommar

Solhems särskilda boende ligger i Insjön. Boendet är i ett plan med lättillgänglig utomhusmiljö.

Solhem ligger i ett lugnt villaområde och i närområdet hittar du trevliga strövområden. I närheten finns också kyrkan, en livsmedelsbutik, folktandvården och köpcentrumet Hjultorget.

När du flyttar till Solhem vill vi att du ska se det som ditt nya hem. Här finns möjligheter till ett aktivt och innehållsrikt liv med tillgång till omsorg och trygghet dygnet runt. Solhem är ett äldreboende som vänder sig till dig som inte längre kan bo kvar hemma på grund av ett större omsorgsbehov.

Solhem består av en byggnad med två flyglar. Byggnaden är i ett plan vilket gör det lättillgängligt för äldre. Även utomhusmiljöerna är anpassade för att du lätt ska kunna röra dig där. Vi har flera utomhusplatser där vi spenderar mycket tid under våren, sommaren och hösten. När vädret tillåter dukar vi upp ute och äter våra måltider där. Under sommaren flyttar vi även ut många av våra aktiviteter så vi kan njuta av det vackra vädret.

På Solhem finns det 32 lägenheter bestående av ettor på 25 till 28 kvadratmeter. I lägenheterna finns en kokvrå med ett kylskåp, kokplatta och några köksskåp. Du har även ett stort och fräscht duschutrymme med toalett. Lägenheten är din egen och du möblerar den med dina möbler. När du flyttar in finns en säng med tillhörande sängbord.

Solhem består av en byggnad med två flyglar. I varje flygel finns ett TV-rum och matsal. Det finns även flera gemensamhetsutrymmen, bland annat den trevliga salongen som är inredd med äldre möbler. Sedan en tid tillbaka har Solhem även en ny gemensam matsal där du kan välja att inta dina måltider.

På Solhem arrangeras såväl gemensamma som individuella aktiviteter för de boende.

Olika typer av underhållning och aktiviteter erbjuds i stort sett varje vecka. Varannan vecka kommer kyrkan på besök och anordnar ”Café på Solhem” med underhållning. Andra aktiviteter är bland annat musikunderhållning, bokcirklar, sittgympa, modevisning med klädförsäljning och SPA. Vi har även en terapihund som arbetar hos oss en gång per vecka och huskatten Skrållan har till allas glädje flyttat in på Solhem.

På Solhem har vi ett eget gym där du har möjlighet att träna styrka, balans och motion i form av cykling. Träning i gymmet kan ordineras av vårt rehabteam som lägger upp ett program till dig. Personalen har avsatt tid för att hjälpa dig med din träning.

Maten som serveras på Solhem lagas i det egna köket. Du väljer själv om du vill äta tillsammans med alla andra i matsalen eller i din egen lägenhet.

På Solhem serverar vi numera tätare måltider under dagen, vilket gör det möjligt för dig att äta oftare och på de tider som passar just dig. Genom att äta oftare så ökar förutsättningarna för dig att få i dig den mat och näring som du behöver.

Måltidsordningen på Solhem innebär att du erbjuds morgonfika på sängkanten, frukost och därefter ett kraftigare så kallad 11-fika. Lunchen, som serveras av kocken i den gemensamma matsalen klockan 14.00, består av en aptitretare, varmrätt och dessert. Klockan 18.00 serveras middag och senare på kvällen finns tillgång till kvällsfika den tid som passar dig.

Varje år bjuder vi in anhöriga på vår- och jullunch och till midsommarfirande. Vi anordnar även kräft- och surströmmingsskiva på sensommaren och det händer att vi har grillkvällar när vädret bjuder.

Vi har ingen speciell alkoholpolicy. Då lägenheten är ditt eget hem gör du som du själv önskar.

Vi har regelbundna möten då vårt rehabteam, sjuksköterska, enhetschef och undersköterskor träffas för att gå igenom alla våra boendes behov och diskutera om det krävs förändringar eller ytterligare insatser i deras omvårdnad.

All personal som jobbar hos oss har minst en undersköterskeutbildning. Solhem är bemannat med omvårdnadspersonal dygnet runt.

På dagarna har vi en egen sjuksköterska hos oss, resten av tiden har vi tillgång till joursjuksköterska. Vi har tillgång till en demenssjuksköterska och Silviasyster, som har en specialutbildning inom demenssjukdomar. Läkare från vårdcentralen besöker oss en gång i veckan.

Ett rehabteam som består av arbetsterapeut och fysioterapeuter (sjukgymnast) besöker oss några gånger i veckan.

I huset finns både frisör och fotvård. Om du behöver gå till tandläkare ligger Folktandvården precis intill Solhem.

Boendestandard: 1 rum med pentry, toalett och dusch
Hyra: 3 400 - 3 800 kronor/månad
Typ av boende: Äldreboende
Organisationsform: Kommunalt
Kommundel: Insjön

Om du är intresserad av att bo på Solhems särskilda boende, kontaktar du biståndshandläggaren i Leksands kommun. Vid övriga frågor som om boendet är du välkommen att kontakta oss direkt via telefonnummer nedan.

Enhetschef: 0247-805 85

Lägenheterna är fördelade på två flyglar:

Solby: 0247-805 88
Herrgården: 0247-805 90

Solhems särskilda boende
Boställsvägen 1-3,
793 40 Insjön

Sidan uppdaterad: